Saveti za odabir vrste kredita

Kada ti je novac potreban, a kada ga jednostavno nema, najjednostavniji, najbezbedniji, i najbolji način da svoje finansije dovedeš u red jeste da podigneš kredit. Jednostavno? I da i ne. Sa jedne strane, neophodnost za podizanje kredita lako je utvrditi – novca jednostavno nema dovoljno.

Sa druge strane, doneti odluku o tome za koju vrstu kredita aplicirati sve je samo ne jednostavna. Tu su različiti tipovi kredita, različiti zahtevi, uslovi za odobrenje, papirologija… Uzmi Kredit je uvek tu da pomogne, ali odluka je ipak tvoja i treba da se podrobnije upoznaš sa vrstama kredita i naučiš kako da odabereš onaj koji je najpodesniji za tvoju trenutnu finansijsku situaciju.

Postupak za odabir kredita

Prvi korak je uvek utvrđivanje jasne potrebe za podizanjem kredita. Da pojednostavimo što je više moguće – Ako ti je potrebno nekoliko hiljada dinara za dobar provod preko vikenda, pozajmi od roditelja, brata, drugara, nema potrebe za apliciranjem za kredit. Međutim, ako ti je potrebno nekoliko desetina hiljada dinara za novi telefon ili nekoliko hiljada evra za novi auto, kredit postaje neophodnost. Kada utvrdiš da ti je kredit potreban, vreme je da utvrdiš i koji tačno tip kredita treba da podigneš. Tom prilikom, najbitnije je da pratiš sledeće korake.

Svrha

Kredit nije samo jedan, već postoji više različitih tipova kredita osmišljenih sa ciljem da pomognu ljudima sa različitim potrebama. Zbog toga prvo treba ispitati različite tipove kredita pre donošenja odluke.

Stambeni kredit

Kupovina nepokretnosti jedna je od najvećih investicija u životu i kredit koji je osmišljen sa tim ciljem jeste upravo stambeni kredit. Ovo je kredit sa većim maksimalnim novčanim iznosom u poređenju sa ostalim vrstama kredita, a omogućava ti da, bez celokupnog iznosa u gotovini, kupiš stan, lokal, vikendicu, a možda čak i kuću na moru. Ako želiš da se skućiš, ovo je kredit za tebe.

Keš kredit

Kao što smo već pomenuli, ukoliko kupuješ telefon, razmisli o gotovinskom kreditu. Ovo je savršen izbor u situacijama kada novca jednostavno ponestane, a tebi je hitno potreban. Ovakvi krediti namenjeni su širokoj lepezi potreba i možete ih upotrebiti u koje god svrhe, od izmirivanja zaduženja do kupovine telefona, odeće, ili bilo čega drugog.

Refinansirajući kredit

Ukoliko već imaš, na primer, gotovinski kredit, ali u ovom trenutku nemaš mogućnosti da nastaviš da ga otplaćuješ, tu je refinansirajući kredit. Ovaj tip kredita omogućava ti da svoj trenutni kredit zameniš novim koji ima povoljnije uslove otplate. Na ovaj način dobijaš novi kredit, više novca, kao i povoljnije uslove koji će ti omogućiti da lakše isplaćuješ svoje rate.

Auto kredit

Za kraj, kada se kupuje automobil, postoji i specijalizovani auto kredit za kupovinu vozila. Jednostavno je – odabereš novo ili polovno vozilo, podigneš auto kredit, izvršiš uplatu novca, sedneš, voziš, otplaćuješ.

Kamatna stopa

Kamatna stopa možda je i najbitniji korak prilikom odabira kredita. Različiti tipovi kredita imaju različite kamatne stope, pa je veoma bitno da nakon odabira vrste kredita koji želiš da podigneš pronađeš onaj kredit koji ima najmanju kamatnu stopu. Što je kamata manja, to je manja mesečna rata koju ćeš morati da otplaćuješ, a sve to zajedno čini ovakvu finansijsku pomođ povoljnijom.

Rok otplate

Na kraju, bitno je odabrati i rok otplate za tvoj kredit. Pravilo je sledeće:

  • Duži rok otplate: Manje mesečne rate kredita jer je dugovanje raspoređeno tokom većeg broja meseci, što umanjuje iznos tvoje mesečne obaveze.
  • Kraći rok otplate: Veće mesečne rate kredita jer je dugovanje raspoređeno tokom manjeg broja meseci, što uvećava iznos tvoje mesečne obaveze.

Važno je da odabereš kredit sa rokom otplate koji odgovara tebi i tvojim primanjima kako bi olakšao izmirivanje mesečnih obaveza prema banci i omogućio sebi da ne osetiš kreditnu obavezu tokom perioda otplate.

Postupak za odabir kreditaZašto da biraš sam – Uzmi Kredit je tu da pomogne!

Sada imaš informacije, ali jedno pitanje i dalje stoji – zašto bi kroz proces podizanja kredita prolazio sam, ako ne moraš? Uzmi Kredit je tvoj put u brzo, lako, i jednostavno podnošenje zahteva za kredit bez potrebe da ustaneš iz fotelje.

Naše partnerstvo sa vodečim bankama u Srbiji i regionu omogućava nam da najveći deo procesa obavimo za tebe. Prvo ćemo te saslušati i zajedno odabrati najbolji mogući kredit za tvoju situaciju, a onda ćemo ti i pomoći sa celokupnom papirologijom, asistirati sa podnošenjem zahteva, i biti na raspolaganju dok novac ne legne na račun, a sve to u potpunosti besplatno.

Nema naplate, nema skrivenih troškova, nema iznenađenja na platnom listiću. Sve je maksimalno transparentno i podređeno tvojoj udobnosti. Preuzmi aplikaciju ili kontaktiraj naše iskusne agente i uveri se koliko je podići kredit lako.

Dopada ti se ovaj članak? Podeli ga

Nazad na listu saveta

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Scroll to Top