Analiza kreditnog tržišta u Srbiji

Ono što je standard u razvijenim tržišnim ekonomijama obično se, s određenim zakašnjenjem, prelije i na naše tržište. Kreditna politika banaka nije izuzetak od tog trenda. S obzirom na okolnosti u kojima se naša država nalazila, bilo je potrebno određeno vreme kako bi kreditna politika postepeno počela da liči na one koje postoje u razvijenijim zemljama. Kako vreme prolazi, postajaće sve sličnija.

Kreditna disciplina i analiza trendova

Primetno je da je na srpskom tržištu došlo do veće discipline korisnika kredita, što se može utvrditi analizom kreditnih izveštaja Udruženja Banaka Srbije. U decembru 2019. godine, ukupna docnja u otplati stambenih kredita iznosila je 1,4%, dok ona danas iznosi 0,5%. Kada sagledamo situaciju na tržištu svih kredita stanovništvu, uključujući stambene, gotovinske i refinansirajuće kredite, možemo primetiti da se prosečna stopa docnje s 7,3% iz 2015. godine spustila na 2,4% do 2023. godine.

Tih 5% pravi značajnu razliku u profitu banke, istovremeno direktno utičući na tržišnu kamatnu stopu. Povećani broj odobrenih kredita i činjenicu da je ukupan preostali dug stanovništva prema bankama danas približno 12 milijardi evra, dok je 2019. godine iznosio 9 milijardi, jasno ukazuje da su finansijska involviranost i disciplina u porastu.

Dominacija gotovinskih i stambenih kredita

Ako pogledamo strukturu kredita stanovništvu, primetićemo da su gotovinski i stambeni krediti ubedljivo najzastupljeniji, s učešćem od skoro 45% ukupne strukture duga stanovništva prema bankama. Gotovinski krediti su po pravilu nešto češći. Na primer, u 2023. godini, ukupan iznos duga stanovništva prema gotovinskim kreditima iznosio je 5,95 milijardi evra (47% ukupnog duga), dok je dug prema stambenim kreditima iznosio 5,65 milijardi (44% duga). Ova dva kredita zajedno čine preko 90% svih kredita koje fizička lica imaju u našoj zemlji, što ukupno iznosi 12,8 milijardi evra.

Više tekućih računa od broja stanovnika

U ovom trenutku, broj aktivnih tekućih računa stanovništva u Srbiji iznosi 8.960.000, što je primetno veće od broja stanovnika (6.690.000). Treba napomenuti da 11% stanovništva još uvek nema otvoren račun u banci. To znači da svaki stanovnik u proseku ima 1,33 otvorena računa.

Manje kartica, više opcija

Jedan od retkih trendova koji pokazuje opadanje je broj aktivnih kreditnih kartica u Srbiji. Dok je 2019. godine bilo 1.365.000 aktivnih kreditnih kartica, do 2023. taj broj je opao na oko 1.170.000. Razlog ovom opadanju verovatno treba tražiti u proširenju ponude različitih kreditnih proizvoda koje banke nude, kao i u prelasku korisnika na alternative kreditnim karticama. Što se tiče docnje po kreditnim karticama, primećuje se pozitivan trend u poslednjih 4 godine, smanjujući se sa 13% u 2019. na 9,4% u 2023. godini.

Budući trendovi na bankarskom tržištu Srbije

Uzmi Kredit – po tvojim uslovima

Više tekućih računa od broja stanovnikaZa sve one koji žele da iskoriste prednosti povoljnih kredita, naša Uzmi Kredit aplikacija je ključna karika. Bez obzira koji su razlozi ili potrebe, bez obzira da li su u pitanju gotovinski, stambeni, ili auto krediti, naša platforma ti pruža jednostavan pristup najpovoljnijim opcijama.

Registruj se danas i otvori vrata ka novim finansijskim mogućnostima. Naš tim stručnjaka je tu da ti pruži podršku tokom celog procesa, potpuno besplatno!

Dopada ti se ovaj članak? Podeli ga

Nazad na listu saveta

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Scroll to Top