Dinari ili evri – prava odluka za keš kredit

Da li da podignem keš kredit u dinarima ili u evrima

Odluka da podigneš gotovinski kredit samo je prva u nizu bitnih odluka koje te čekaju tokom ovog procesa. Za početak, treba se upoznati sa time kako ova vrsta kredita funkcioniše i koji su uslovi za podizanje gotovinskog kredita. Naravno, treba da znaš i koje to greške možeš napraviti kada želiš da podigneš ovakav kredit. Ali, pre svega toga, treba da doneseš veoma bitnu odluku, a to je da li ćeš svoj keš kredit da podigneš u dinarima ili evrima.

Da li da podignem keš kredit u dinarima ili u evrima?

Na žalost, prva stvar koja ljudima prođe kroz glavu kada se pomene kredit u devizama jesu ozloglašeni krediti u švajcarskim francima. Naravno, evro nije isto što i franak, ali svakako jeste deviza i apsolutno je normalno imati dozu podozrenja pred mogućnošću ostvarivanja gotovinskog kredita u ovoj valuti. Ovakav sentiment samo je pojačan porastom Euribora, tj. evropske referentne kamate.

Sa druge strane stoji valuta naše zemlje, srpski dinar, koji se automatski nameće kao sigurnija, stabilnija, i opšteprihvaćena opcija. Dinar je dinar, fluktuacije su manje i ređe, pa bi to automatski mogao da bude bolji izbor.

Međutim, istina je, kao i uvek, negde između, pa obe vrste kredita imaju i svoje dobre, ali i svoje loše strane, a ispravno možeš odabrati jedino ukolio si upoznat sa prednostima i manama ovakvog kredita u obe valute.

Dobre i loše strane gotovinskog kredita u dinarima

Prvo, hade da se upoznamo sa prednostima i manama keš kredita u dinarima.

Prednosti

Što se tiče gotovinskog kredita u domaćoj valuti, glavne prednosti su:

  • Bez učešća: Za veliku većinu gotovinski kredita u našoj valuti nije potrebno bilo kakvo učešće, što olakšava proces dolaska do novca.
  • Nezavisno od Euribora: Za razliku od kredita u evrima, iznos rate neće se menjati u skladu sa promenama evropske referentne kamate.

Mane

Što se tiče loših strana podizanja gotovinskog kredita u dinarima, najveći problem je:

  • Visoka kamatna stopa: Jednostavno, keš krediti u srpskoj valuti često imaju drastično višu kamatnu stopu u poređenju sa kreditima u evrima.

Dobre i loše strane gotovinskog kredita u evrima

Za kredite u evrima, kao i za dinarske, postoje prednosti, ali isto tako i mane:

Prednosti

Najveće prednosti keš kredita u evrima su:

  • Manja kamata: U velikoj većini slučajeva, keš krediti u evrima imaju značajno manju kamatnu stopu od gotovinskih kredita u dinarima.

Mane

Sa druge strane, mane keš kredita u evrima su:

  • Porast rate: Kako kurs evra, tj. njegova vrednost, zavise od Euribora (evropske referentne kamate), može se dogoditi da se tvoja rate poveća ukoliko vrednost evra poraste.
  • Obavezno učešće: Za razliku od gotovinskog kredita u dinarima, krediti u evrima obično zahtevaju učešće, što ih čini lošijom opcijom od kredita u dinarima.

 

dinarski ili evro keš kredit

Odluka

Pred kraj, treba naglasiti i sledeću činjenicu – keš krediti u evrima, isto kao i keš krediti u dinarima, otplaćuju se u valuti naše zemlje, dinaru. Razlika je u tome što je kredit u evrima indeksiran u evropskoj valuti, pa se sam plan otplate kredita pravi u evrima kako bi se sam obračun olakšao. Naravno, to ne menja činjenicu da iznos rate može da se menja u zavisnosti od promena Euribora, pa bitna razlika svakako postoji.

Na kraju, odluka je na tebi. Sagledaj prednosti i mane i odluči koja valuta gotovinskog kredita više odgovara tvom individualnom slučaju. Ali, postoji još jedno rešenje.

I dalje ne znaš šta je najbolje uraditi? Osloni se na Uzmi Kredit

Pročitao si tekst, ali i dalje nisi siguran u to koja je odluka najbolja u tvojoj situaciji? Bez brige, tvoj Uzmi Kredit tim je uvek tu da ti ponudi svoje stručno mišljenje i pomogne prilikom odabira kako vrste kredita, tako i valute tvog kredita.

Tvoj kreditni agent će prvo saslušati razloge za podizanje kredita, a nakon toga detaljno istražiti tvoju jedinstvenu situaciju kako bi ti pomogao da doneseš odluku o tome da li treba da podigneš keš kredit u evrima ili dinarima. Ali, i to je samo početak.

Ne samo što možemo da te posavetujemo, već možemo i da ceo postupak za podizanje kredita da obavimo umesto tebe, i to potpuno besplatno. U tvoje ime ćemo istražiti ponudu i odabrati najpovoljniji gotovinski kredit u valuti po tvojoj želji. Tvoje je samo da skokneš do banke i podigneš novac. Da, sve je toliko lako, kontaktiraj nas i uveri se.

Dopada ti se ovaj članak? Podeli ga

Nazad na listu saveta

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Sada dostupno!

Preuzmi aplikaciju na svim platformama i dođi do najpovoljnijeg kredita. Uzmi kredit je inovativna aplikacija koja objedinjuje sve što ti je potrebno za dobijanje kredita. Klikni i uveri se sam!

Preuzmi aplikaciju

Scroll to Top